تبلیغات
تبلیغات
آمار بازدید
کل بازدید :
افراد آنلاین :
| |
وب : | |
پیام : | |
2+2=: | |
(Refresh) |
<-PollItems->
<-PollName->
آمار
وب سایت:
بازدید دیروز : 41624
بازدید هفته : 100750
بازدید ماه : 118794
بازدید کل : 908678
تعداد مطالب : 3740
تعداد نظرات : 98
تعداد آنلاین : 1
تبلیغات
طالبی که در یکی از بلند منزل در کنار قرارگاه امریکایی ها در ولایت لوگر (پل علم) سنگر گرفته بود کشته شد و روز چهارشنبه گذشته بعد از مراسم جنازه در ولسوالی چرخ ولایت لوگر بخاک سپرده شد.
در جنازه موصوف صدها طالب مسلح با سلاح های خفیف اشتراک ورزیده بودند.
از پایگاه آمریکایی ها تمام طالبان دیده می شدند و طیارات امریکایی از بالای آن در پرواز بودند ولی یکی از آنها بالای افراد طالبان حمله ور نشدند.
قابل یاد آوریست که طالبان در اثنای جنگ با قوای مسلح افغانستان هیج فیری بجانب امریکایی که در 50-60 متری آنها قرار داشتند نکردند.
ما چند نفر شاهد صحنه جنگ بودیم و صحنه را از نزیک تماشا داشتیم.
تشکر.
کمترین از ولایت لوکر افغانستان
معدن طلای بدخشان یک هزار کیلومتر مربع، معدن زرکشان غزنی بیش از چهارصد وهشتاد کیلومتر مربع، معدن بلخاب ولایت سرپل بیش از چهارصد و پنجاه کیلومتر مربع و معدن شهدای هرات تا دوصد و پنجاه کیلومتر مربع تخمین شده است
از میان صدها و بل هزاران معدنی که در کشور وجود دارد ، چهار معدن دیگر نیز شناسایی و به رقابت داوطلبان گذاشته شده است.
25 کمپانی بزرگ خارجی برای رقابت در استخراج چهار معدن طلا و مس در کشور انتخاب شدند.
وزارت معدن میگوید بیشتر کمپانی هایی که برای رقابت انتخاب شدند امریکایی و هندی هستند.
از شمار 41 شرکت بزرگ که در روند داوطلبی استخراج چهار معدن کشور شرکت کرده بودند ، 25 شرکت برای رقابت انتخاب شده است.
وزارت معادن میگوید هرچند بیشتر این شرکت های هندی و امریکایی هستند، اما شرکت های کانادا، بریتانیا و امارات متحده عرب و آسترالیا نیز در این رقابت انتخاب شده اند.
به گفته ی وزارت معادن تاپایان سال جاری برنده این رقابت اعلام و عملا سرمایه گزاری بالای چهار معدن کشور اغاز خواهد شد.
این معادن در ولایت های بدخشان، غزنی، سرپل و هرات موقعیت دارند که به گفته ی وزارت معادن، معدن طلای بدخشان یک هزار کیلومتر مربع، معدن زرکشان غزنی بیش از چهارصد وهشتاد کیلومتر مربع، معدن بلخاب ولایت سرپل بیش از چهارصد و پنجاه کیلومتر مربع و معدن شهدای هرات تا دوصد و پنجاه کیلومتر مربع تخمین شده است.
هنوز ارزش مجموع این معادن روشن نیست، اما وزارت معادن میگوید ارزش این معادن، پس از تکمیل مطالعات تخنیکی روشن خواهد شد.
این بار ویکیلیکس با انتشار یک سند محرمانه دیگر اعلام کرد که وزیر خارجه آمریکا اعتراف کرده که عربستان سعودی مهمترین منبع تامین مالی گروههای تروریستی در سراسر جهان می باشد. به همین دلیل درباره اقدام سرمایهداران آل سعود در تامین مالی گروهکهای تروریستی در اقصاء نقاط جهان هشدار داده است
سایت جنجالی ویکی لیکس که طی دو سال اخیر بارها و بارها با انتشار اسناد محرمانه، باعث شگفتی ملتها و دولتها شده، یکبار دیگر حقایقی را درباره دخالت نابجا برخی از کشورهای منطقه در افغانستان افشاء نمود.
اسناد ياد شده جزو250 هزار سندي است كه مسوولان سايت ميگويند از وزارت خارجه آمريكا به سرقت رفته و تمام مسائل را ازچشم ماموران يا دولتمردان آمريكايي روايت ميكند و همين مساله ماهيت رفتار و اعمال دولتمردان آمريكايي را بيشتر در معرض قضاوت جهانيان ميگذارد.
این بار ویکیلیکس با انتشار یک سند محرمانه دیگر اعلام کرد که وزیر خارجه آمریکا یعنی خانم هیلاری کلینتون اعتراف کرده که عربستان سعودی مهمترین منبع تامین مالی گروههای تروریستی در سراسر جهان می باشد.
بر اساس این سند، هیلاری کلینتون درباره اقدام سرمایهداران آل سعود در تامین مالی گروهکهای تروریستی اقصاء نقاط جهان هشدار داده و از مقامات مسئول سعودی خواسته است تا این موضوع را حل و فصل کنند زیرا این امر دارای اولویتی راهبردی است و یک چالش دایمی و همیشگی می باشد.
وی تاکید کرده است که از مهمترین گروههای که از این کمکهای مالی سعودی بهره بردهاند، القاعده، طالبان و سازمان نظامی "طیبة" است که با استفاده از کمکهای مالی شاهزادگان آل سعود اقدام به انجام عملیاتهای تروریستی و حملات انتحاری می نمایند.
در تلگراف محرمانه ای که در دسامبر ۲۰۰۹ ارسال شده است، کلینتون از دیپلماتهای آمریکایی خواسته است تا تلاشهای خود برای توقف رسیدن پول به گروههای مسلحی که ثبات و امنیت را در پاکستان و افغانستان تهدید میکنند، مبذول دارند. بویژه اینکه این گروهها نیروهای ناتو را هدف قرار میدهند.
اما اين اسناد نشان ميدهد با وجود تمام فشارهاي آمريكا، رياض اقدامات محدودي براي متوقف ساختن بودجهرساني به گروه طالبان، لشكر طيبه در پاكستان و ديگر گروههاي افراطي كه در افغانستان و پاكستان و هند حملات تروريستي انجام ميدهند، انجام داده است.
به هر حال بسیاری از دیپلماتهای آمریکایی معتقدند که مبالغ مالی زیادی از سوی عربستان سعودی در موسم حج به دست گروههای مسلح می رسد و از آنجایی که رهبران و مسئولان طالبان و القاعده و حتی لشکر طیبه ظاهری کاملا اسلامی دارند، در این دیدار و گفتگوهایی که به بهانه سفر بیت الله الحرام صورت میگیرد، هیچ کس شک نمی کند.
درباره اینکه حملات انتحاری در افغانستان ریشه در مدارس دینی پاکستان دارد هیچ شکی نیست. همان مدارسی که با کمک مالی آل سعود با اهداف خاصی تاسیس و اداره می شوند . این واقعیتی است که هم دولتمردان افغانستان می دانند، هم کاخ سفید نشینان غرب.
اما اینکه چرا چنین خبری در چنین برحه ای از زمان نشر می یابد، جای سوال است.
آنگونه که به نظر میرسد، روابط واشنگتن و ریاض بر سر معاملات نفتی رو به تیرگی است چرا که عربستان نتوانسته به تعهدات خود مبنی بر تامین نفت جایگزین نفت ایران، عمل نماید. لذا شاید بتوان برداشت کرد که موسم تسویه حسابهای منطقهای و بینالمللی میان غرب و عربستان پیش از موعد خود آغاز شده است.
هرچند که این سیاست آمریکاست. که تا زمانیکه به خاندانی، به گروهی به دولتی نیازمند باشد از آنها حمایت می کند. اما به محض اینکه کوچکترین سرپیچی از آنها مشاهده نماید، علاوه بر بدنام کردن و تخریب آنان، از انجام هر اقدامی بر علیه آنها خودداری نخواهد کرد.
به هر حال این عاقبت دوستی با گرگانی چون آمریکا و انگلیس است.
دو تن از افراد شرور به اتهام ترور یک سرباز پولیس، از سوی محکمه استیناف ولایت هرات به اشد مجازات محکوم شدند.
در بیانیه خبری مقام ولایت هرات آمده است که این افراد شرور، چندی قبل یک تن از سربازان پولیس را شب هنگام با فیر مرمی به شهادت رسانده بودند که با همکاری مردم شناسایی و دستگیر شدند.
متهمان در جلسه علنی قضایی دیوان جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی محکمه استیناف ولایت هرات به اعدام محکوم شدند.
در این جلسه علنی قضایی، متهمان قضایای باندتیزم، فعالیت سازمانی و کمک به دشمن هر کدام به حبس های پنج تا پانزده سال حبس محکوم به مجازات شدند.
گفته می شود که در این جلسه علنی قضایی یک تن در قضیه مخفی نمودن اسلحه به پنج سال حبس، یک متهم در قضیه فعالیت سازمانی به پانزده سال حبس و دو تن دیگر در قضیه جداگانه فعالیت سازمانی هر کدام به سیزده سال حبس تنفیذی محکوم شدند.
مسئولان ریاست محکمه استنیاف گفته اند که همچنان یک متهم در قضیه مساعدت با دشمن نیز به هفت سال حبس تنفیذی محکوم به مجازات شد.
قابل ذکر است که حق تمیزخواهی متهمان در زمان معین شده آن محفوظ اعلام شده است.
چندی پیش، شما را در جریان پتنت اپل برای ساخت اپلیکیشن iOS توسط کاربران، بدون نیاز به برنامه نویسی قرار دادیم؛ اکنون میخواهیم اپلیکیشنی را معرفی کنیم که گامی در تحقق این رؤیا برداشته است. برنامه Sketch Nation Studio اجازه ساخت بازی برای iOS را به شما میدهد.
این اپلیکیشن با ارائه دادن الگوهایی آماده، محیطی بسیار آسان را جهت ساخت بازی برای شما فراهم میکند. در این برنامه شما ابتدا باید الگوی بازی خود را تعیین کنید، برای مثال میتوانید یک بازی به سبک Doodle Jump و با پرش به سمت بالا بسازید! در مراحل بعدی میتوانید کاراکتر بازی خود و سایر جزییات بازی را تعیین کنید. نگران یکنواخت شدن بازی خود نباشید چرا که اپلیکیشن روند پیشرفت بازی را به خوبی طراحی میکند و شما از یک بازی ساده ای که میسازید کمال لذت را خواهید برد.
در این بازی سه حالت Advanced Mode ، Simple Mode و Stand Alone App وجود دارد که هرکدام به ترتیب کنترل بیشتری بر روی جزییات بازی در اختیار شما قرار میدهد. در نهایت پس از اتمام ساخت بازی میتوانید آنرا در شبکه Sketch Notion به اشتراک گذاشته تا دوستانتان نیز بتوانند آنها را دانلود کنند.
جالب تر از هرچیز شاید رایگان بودن این برنامه باشد که باعث میشود حداقل برای یکبار هم که شده از آن استفاده کرده و بازی خود را بسازید! اگر آیپد، آیفون و یا آیپاد تاچ دارید هم اکنون میتوانید این برنامه را از اپ استور دانلود نمایید.
وسایل الکترونیک بسیار حساس هستند و کوچکترین مشکلی می تواند آن ها را از حالت عادی خارج کند. برای مثال کابل ها و سیم های این وسایل با کوچکترین برخوردی می توانند قطع شوند و یا اشکالاتی در آن ها پیش می آید.
در اینجا چند راه برای مرتب کردن بیشتر وسایل الکترونیکی که شما را اذیت می کند پیشنهاد می دهیم:
معمولا سیم های دستگاه های الکترونیکی باعث ایجاد بهم ریختگی می شوند و گاهی فضای زیادی را اشغال میکنند. برای جلوگیری از این بهم ریختگی میتوان از یک جوراب استفاده کرد. ابتدا باید دو سر جوراب را باز کنید و سپس سیم ها را از داخل آن رد کنید این کار باعث می شود تا سیم ها به نظم خاصی در آیند.
نوار کاست ها دیگر از دور خارج شده اند ولی می توانیم از جعبه های خالی آن ها استفاده کنیم. برای مثال می توانید هندسفری یا کابل های USB خود را درون آن ها قرار دهید تا هم جای کمتری مصرف کند هم موجب شلوغی کشوی شما نشود.
در داخل اتاق چند کابل همیشه وجود دارد و از آن ها می توان به سیم تلفن یا سیم لامپ رو میزی و گاهی اوقات سیم های مربوط به وسایل دیگر اشاره کرد. در این مواقع معمولا پشت میز ها پر از سیم های متفاوت است و جلوه بدی دارد. برای اینکه این نابه سامانی را درست کنید می توانید خیلی راحت سیم ها را از کنار پایه ها به پایین آورید.
بیشتر وسایل آشپزخانه به برق نیاز دارند و این برق را باید به وسیله سیم هایی بگیرند معمولا بر روی کابینت آشپزخانه ها پر از سیم های متفاوت است این سیم ها از ماشین لباسشویی تا یک آبمیوه گیری کوچک را شامل می شوند. دیگر مسئله این است که پریزها نیز در آشپزخانه تعداد کمی دارند.
برای حل این مشکل تنها کافی است تا یک چند راهی بگیرید و از همه وسایل الکترونیکی در یک زمان استفاده کنید. این کارهمچنین از شلوغ شدن کابینت نیز جلوگیری می کند.
تلوزیون ها و به طور کلی سیستم های پخش تعداد بسیار زیادی کابل دارند که باعث می شوند تا بهم ریختگی زیادی در پشت آن ها ایجاد شود. این بهم ریختگی ممکن است این به وسایل آسیب نیز بزند.
برای جلوگیری از این بهم ریختگی می توانید از مغازه های الکترونیکی محافظ های کابل را تهیه کنید و همه کابل ها را به طور منظم داخل آن قرار دهید.
یکی از مهمترین مشکلاتی که در صورت بهم ریختگی سیم ها به وجود می آید این است که شما قادر به تشخیص سیم مورد نظرتان نیستید و این امر در مواقعی که عجله دارید بسیار آزار دهند است.
برای این کار می توانید از نشانه گر ها استفاده کنید برای مثال برای تلوزیون را با رنگ آبی، پخش کننده دیجیتال را با رنگ قرمز و ضبط صوت را با رنگ زرد مشخص کنید تا به راحتی در زمان لزوم آن را دیده و کار خود را انجام دهید.
اظهاراتی وجود دارد که تمامی نقاط کلیدی افغانستان به ویژه شهر کابل تحت کنترول جدی سازمان استخباراتی پاکستان قرار دارد.
شماری از اگاهان مسائل سیاسی میگویند سازمان استخبارات نظامی پاکستان از سه سال بدین سو تمامی مناطق کلیدی افغانستان به ویژه شهر کابل را تحت پوشش قرار داده و زمینه را برای انجام عملیات تروریستی مساعد میسازند.
این اگاهان نسبت احتمال وقوع حملات تروریستی دیگر در اینده نزدیک را نیز هشدار میدهند.
این هراس که پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان جنگها داخلی در افغانستان دوباره درخواهند گرفت، بر کدام پایه منطقی بنا یافته است؟ هراس نامبرده در گام نخست بیانگر دو موضوع میباشد. اول اینکه وضعیت کنونی محصول حضور نیروهای خارجی پنداشته میشود، دوم، آنانی که به درگیری باهم خواهند پرداخت توانایی این درگیری را هم از لحاظ فکری و هم از لحاظ مادی دارا میباشند و هم چیزهایی برای جنگیدن و تصفیه حساب دارند. هردو پندار درست به نظر میرسد.
توامیت این دو تصور آنچه را لیبرالها یا ایدیالیست بخصوص ودرو ویلسون پیش از ایجاد جامعه ملل معتقد بودند به یاد می آورد. آنها مدعی بودند که جهان با کشورهای مستقل که در پی تامین نمایند منافع، ثروت و قدرت اند تا امنیت، به یک جنگل همانند است و باید آن ر"ا به باغ وحش" مبدل کرد(رابیرت جکسون و جورج سورینسن 2007: 108 ). مگر لیبرال های نهادگرای امروزین مدعی نیستند که سازمانها به تنهایی میتوانند تغییر کیفی را در روابط بین المللی از "جنگل" به "باغ و حش" تضمین نمایند. " زیرادولتهای قدرتمند به سادگی مهار پذیر نخواهند بود. . . " (همانجا)
یک انالوجی دیگر نیز میتواند وجود داشته باشد. کشور ما از نظر شرایط به آن انارشی بین المللی همانند است که در آن قانون و تعهد تنها زمانی اعتبار دارد که سودمند دانسته میشود. در انارشی بین المللی نیز قانون، ابر قدرت، مسوولیت (ملی، بین المللی و بشردوستانه)، پیمانها و موافقتنامه ها و نهاد بین المللی ملل متحد وجود دارند، اما اینهمه نتوانسته ماهیت انارشی را تغییر دهد. در واقعیت این انارشی و انارشی داخلی عبارت از انارشی سازمان یافته اند، و این چیزیست که میان انارشی خشن به اصطلاح لیبرالها و حاکمیت قانون میتوان یافت. مشخصه این انارشی مصالحه و سازش میان نیروهااست که میتواند هم کوتاه مدت و هم دراز مدت باشد. این وضع مشابهت مارکیت سیاسی را با مارکیت آزاد اقتصادی نشان میدهد. شاید هم این یکی از دلایلی باشد که وضع داخلی افغانستان از نظر دوستان بین المللی آن نگران کننده به نظر نمیرسد. در نهایت اهداف آنها برای آنها معیین اند. با در نظرداشت این پس منظر دو سوال مهم در این رابطه عبارت اند از:
چه چیزهای مشابه را از هم اکنون میان آن شرایط که در آینده شکل خواهد گرفت و شرایطی که از تکرار آن هراسانیم میتوانیم شناسایی نماییم؟ چگونه میدانیم که شرایط در آن آینده معیین چنان شکل خواهد گرفت و تاریخ تکرار خواهد شد؟
چند مشابهت را در رابطه با شرایط تداعی شونده و شرایطی که بروز خواهد کرد میتوان دریافت: فقدان یک قدرت مهار کننده یا بازدارنده و وجود همان نیروهایی که دیروز باهم در تقابل قرار داشتند و امروز نیز در تقابل باهم قرار داردند. هراس از تکرار از همین دو مشابهت ناشی میگردد.
به باور نگارنده نه تنها دلایلی که در فوق از آنها یاد شد موجب تداعی یک وضعیت وحشتناک تاریخی میگردد، بلکه واقعیتهای زندگی این تداعی را قوت میبخشند. به مهمترین واقعیتهای زندگی بصورت مختصر تماس می گیریم.
1-عدم اعتماد: شواهد و مدارک زیادی برای تایید این باورمندی وجود دارد که بی اعتمادی بر ثبات اوضاع وعدم اعتماد بر عوامل بی ثباتی را نشان میدهند. مردم نه بر آنانی که در اوایل دهه 90 با هم به رویارویی مسلحانه پرداختند باور دارند که چنین نه خواهند کرد و نه واقعیتهای زندگی از کارکردهای آنان طی ده سال گذشته این اعتماد را بوجود آورد. زیرا:
الف) بی ثباتی وضع موجود سیر صعودی دارد. مردم میبینند که امنیت و مصوونیت با وصف حضور یکنیم ملیون سرباز(؟) و هزاران متخصص نظامی و غیر نظامی موجب آرامش و احساس آرامش نگردیده است.درچنین شرایط حتی امنیت داخلی مردم از تهدیدگران تامین نه گردیده است.
ب) عدم اعتماد بر عوامل بی ثباتی و بحران نیز قوت میگیرد، زیرا عوامل بحران بصورت پیوسته و پیگیر به ایجاد و تداوم بی ثباتی و بی امنیتی کار میکنند.
2-حکومت ضعیف و فاسد: حکومت افغانستان ضعیف و فاسد است. منظور از ضعیف: ناتوان از نظر ظرفیت کاری، وابسته از نظر سیاسی، و غیر متعهد به منابع ملی، ضعیف از نظر اجرایی، و اراده میباشد. خلاصه ضعیف در سیاستهای داخلی و خارجی. زیرا در ده سال نتوانسته حکومت داری خوب را بوجود آورد، در حالیکه رهبران وزارتخانه ها و ادارات مستقل به نوبت استعداد خود را بصورت مکردر ارگانها حکومتی بدون نتیجه برای مردم و اداره عامه کشورآزموده اند. حکومت از این لحاظ فاسد است که برای تمایلات مایکرو میسو خدمت مینماید.
ایلیت های حاکم بر جامعه بصورت حلقات متقاطع در عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی فعال اند و در همدستی بهم بیزنس بزرگی را به قیمت جان و مال مردم فعال نگهمیدارند. حکومت نتوانسته با اینهمه کمکهای مالی جامعه بین المللی زیربناهای لازم برای پیشرفت افغانستان را بوجود آورد. درسهای بازسازی اروپا پس از جنگ نشان میدهند که اروپا و جاپان در سالهای 1950 و 1960 از ویرانی جنگ به حدی از تعالی دست یافتند که از لحاظ پیشرفت اقتصادی با امریکا برابری کنند.
حکومت همچنان نتوانست امنیت داخلی و خارجی ا تباع خود را تامین نماید. منظور از امنیت داخلی این است که هراس از دزدی و غارت اموال، اختطاف، عدالت غیر رسمی، حاکمیت زور مند و جنگ سالارو هراس از بی عدالتی با قوت آن وجود دارد، و کمتر افراد احساس امنیت و مصوونیت مینمایند. اکثریت حق دارند بادر نظرداشت چنین وضعیت در سیطره یک حکومت به اصطلاح انتخابی با هزاران کارمند فعال درد دستگاه بیروکراسی فاسد، بیش از یکصد هزار پولیس و اردو و بیش از یکصد هزار سرباز خارجی، و هزاران متخصص و متفکر سیاسی، نظامی و . . . برای آینده زمانی که نیروهای خارجی عزیمت کنند در هراس باشند، زیرا در آن شرایط برای گرگان داخلی و خارجی چیزهای زیادی برای حصول وجود خواهد داشت که امروز دستیابی به آن اندکی دشوار میباشد.
ایلیتهای حاکم که قدرت سیاسی ، اقتصادی و نظامی را در دست دارند به هیولاهای چند سره همانند اند، زیر آ نها در معاملات سیاسی با لباس متمدن و ژست دپلماتیک ظاهر میشوند، در معاملات و مارکیتهای اقتصادی یک تاجر و سرمایدار که فقط به اعظمی ساختن سرمایه و سود می اندیشد و هنگام نبرد بحیث یک چریک و فدایی منافع فردی یا گروپی که هدف مقدسش ابزار رسیدن به آن را تقدس میبخشد. آنچه آنها فکر میکنند اعظمی ساختن نفوذ و سرمایه است و این اصل بر اندیشه و عمل آنها حاکم است.
3-مداخله خارجی: مداخله ی خارجی بخصوص مداخله همسایگان به یک راز آشکار مبدل شده است. ایلیتهای حاکم از آن نفع میبرند و به همین دلیل در پی جلوگیری یا قطع آن قرار نمی گیرند. دلیل عمده ا ین است که ایلیتها شبکه ای را ایجاد نموده که درعرصه های مختلف حیات در سرتاسرکشور بخصوص در درستگاه دولتی فعال میباشد. مداخله خارجی نه تنها از وضعیت کنون برای تامین تداوم این وضع بهره میبرند، بلکه آن را به شرایطی سوق میدهند که امکان بهره گیری در آن به مرحله ی ثبات و اطمنان ارتقا نماید. تداوم جنگ از یکسو به صنایع نظامی کشورهای در گیر کمک میرساند و از سوی دیگر به اهداف سیاسی طرفهای درگیر خدمت مینماید. با خروج نیروهای خارجی رقابت روان منافع درداخل افغانستان فرصت می یابد تا به گونه های آشکار و خشن آن متبارزگردند. نیروهای داخلی ای که در این صف آرایی قرار گیرند بدون شک و جود خواهد داشت.
4-تمایلات مایکرو(فردی) و میسو(گروپی/حزبی) : درحالیکه در حضور توانایی نیرومند برای حراست از قانون و تامین قانونیت، وضع امنیت داخلی جایی را برای احساس امنیت و مصوونیت باقی نگذاشته است، هراس درگیری برای احراز قدرت و غارت ملت میتواند اساس محکمی داشته باشد. تاریخ آن روزهایی را که بخشی از مردم در اوایل دهه 1990به غارت داریی های مردم ، به تقسیم کوچه و خیابانها و تبدیل آنها به سنگرهای نبرد متوسل شدند، به یاد دارد. افراد و گروپها در آن روزها تنها خود و گروپ خود را میدیدند. شرایط 2014 چنین وضعیت را تداعی میکند زیرا مردم در این دو مشابهت هایی را می بینند. تمایلات فردی وگروپی برای حصول ثروت و قدرت و انتقامجویی ها انگیزه های مهمی را برای رویارویی میسازند که ده سال گذشته مثالهای فراوانی از آن را در سینه دارد.
اینهمه وضعیتی را که در بالا بحیث انارشی سازمان یافته توصیف شد ترسیم مینماید.
در حالیکه دلایل زیادی وجود دارد که فکر شود نیروهای سیاسی و نظامی بر سر تقسیم مجدد دارایی ها ی خصوصی و عامه در برابر هم موضعگیری نمایند، دلایلی نیز وجود دارند که برعکس آن را مورد حمایت قرار میدهند.
ساده لوحانه خواهد بود اگر فکرنماییم که جامعه جهانی در راس ایالات متحده امریکا، پس از اینهمه مصارف و قربانی ها افغانستان را در چنین حالت فکری و موقعیت جغرافیایی بدون کسب این اطمنان تنها گذارد که باردیگر به منبع خطربه صلح و امنیت بین المللی مبدل گردد. امریکا امکانات متعددی را در اختیار دارد: تعیین یک رییس جمهور جدید، ایجاد یک حکومت مصلحتی مدل عربستان سعودی، ایجاد پایگاه های نظامی موقت، حفظ حضور نظامی محدود، واگذاری مدیریت افغانستان به یک کشور دیگر بحیث حافظ منافع غرب. امریکا همچنان توانایی اعمال فشار نیرومند بر حکومت افغانستان را دارا میباشد.
ایلیتهای حاکم نه تنها در مواضع مستحکم سیاسی قرار دارند بلکه مارکیتهای اقتصادی را نیز در دست دارند. منافع آنان خواستار ثبات اوضاع سیاسی میباشد حتی به قیمت سازش با مخالفان مسلح ، با کسانی که در نهایت امرزمینه های مشترک بیشتری را میتوانند برای همکاری دریابند. این افراد در تصمیمگیری ها ی مهم دخیل اند و بیشتر به حفظ
منافع شخصی متمایل اند.
5-نیروهای سیاسی و اجتماعی وارد مرحله بیداری سیاسی و عمل سیاسی میگردند تا خطرات احتمالی را در آینده کاهش دهند. این نیروها نیز منافع خود را در ثبات اوضاع می بینند.
بر اساس این دلایل احتمال تکرار جنگهای داخلی دهه اول 1990 قوی به نظر نمیرسد، زیرا در هراس موجود از تکرار تاریخ متغییر نیر وهای خارجی بحیث متغییر مستقل پنداشته میشود که با غیابت آن رویارویی مسلحانه محتمل پنداشته میشود. احتمال سه خطر دیگر در زمان خلای قدرت نیرومند تر به نظر میرسد. این خطرات به ترتیب تقلیل اهمیت عبارت اند از:
خطر ارتقای بی سابقه ی میزان جنایات مانند دزدی، اخطاف ها و ترور مخالفان به هدف سرمایه اندوزی ، تصفیه حساب با مخالفان و تحکیم قدرت سیاسی –اقتصادی در زمان خلای قدرت
خطر تشکیل ایتلاف رادیکالها در کوتاه مدت
خطر تکرار رویارویی ایدیولوژیها در دراز مدت
در حالیکه تکرار جنگهای داخلی قوی پنداشته نمیشود، شکل دهی جامعه داخلی و سرنوشت آن بر حسب نیازمندیهای جامعه بین المللی و منافع حیاتی آن ماموریت اساسی را در برابر نیروهای سیاسی و مردم افغانستان قرار میدهد.
به باور نگارنده سوال مهمتر این است که چرا آنانی که از تشدید انارشی نرم به خشن پس از 2014 نگران اند برنیروهای بین المللی اتکا مینمایند؟ نیروهای باشعور و مبتکر ملی دوسال فرصت را برای تشکیل وبسیج نیروها و ایجاد بدیلهای ملی در پیشرو دارند. ایلیتهای حاکم بر وضع یک نگرانی عمده دارند- از دست دادن مواضع کنونی قدرت- در حالیکه دیگران یعنی اکثریت با بیشتر از یک نگرانی دست و پا میزنند . برای آنان تاریخ در هرصورت آن تکرار خواهد شد، مگر اینکه نفسهای خود را برای تغییر در وضعیت تغییر دهند. این تنها راهیست که آنها برای جلوگیری از تکرار تاریخ در پیشرو دارند. برای ایلیتها نیز تاریخ تکرار خواهد شد، مگر جایگاه ایلیتها بحیث اقلیت حاکم و مردم بحیث اکثریت محکوم در آن تکرار، تکرار مکرر خواهد بود.
نگارنده: دکتراندس م. نبی هیکل
ملالی پیوند
بیش از 150 شاگرد یک مکتب دخترانه در ولسوالی رستاق ولایت تخار مسموم شدند.
مصطفی رسولی سرپرست سخنگوی والی تخار گفت : این حادثه در لیسه ی نسوان مرکزی این ولسوالی به وقوع پیوست و شاگردان مسموم شده به شفاخانه ی ولایتی و شفاخانه ی ولسوالی انتقال داده شده و تحت مراقبت های جدی قرار دارند.
به گزارش تمدن، محمد حسین والسوال روستا نیز گفت که این شاگردان بعد از نوشیدن اب اشامیدنی مسموم شده اند.
وی گفت اب از طریق یک نهل به زخیره این لیسه امده و تاحالا علت این مسمومیت و نوع مواد استفاده شده در اب مشخص نیست و تحقیقات در مورد اغاز شده است.
وزارت معارف نیز گفته است که در مورد علت وقوع حادثه تحقیق میکند.
در گذشته نیز چندین بار گزارش هایی در مورد مسمومیت دانش اموزان دختر در ولایات مختلف از جمله غزنی و کاپیسا منتشر شده است.
هیات رهبری گروه طالبان یک تعداد از فرماندهان ارشد این گروه را به اتهام دریافت پول از حکومت افغانستان دستگیر کرده است.
گفته میشود که این فرماندهان طالبان برای تامین مسئولیت کاروان های اکمالاتی ناتو از حکومت افغانستان پول دریافت کرده بودند.
برخی از مقامات طالبان گفته اند که این موضوع مسئول رهبری طالبان را تکان داده و این نگرانی را به وجود اورده که فساد گسترده موجود در حکومت افغانستان به صفوف انها نیز رخنه کرده است.
به گفته ی اگاهان، فرماندهان دستگیر شده توسط طالبان این پول را در بدل گفتگو با شورای عالی صلح پذیرفته اند.